Hur blev sociala nätverk så stort?

För bara något decennium sedan var det inte alls speciellt vanligt att folk satt med sina datorer och pratade och chattade med varandra. Istället hade man sina telefoner och mötesplatser som kan kunde träffas på och kommunicera. Detta är dock något som har förändrats explosionsartat och i dag har nästan varenda människa en användare på något av alla de sociala nätverk som finns på internet.

Facebook är det största sociala nätverket som vi har och det har inte mindre än 1 miljard registrerade användare. Det är en gigantisk mötesplats för människor ifrån alla olika sorters länder att träffas online och utbyta erfarenheter och tankar. I Sverige var länge den svenska sidan www.hamsterpaj.net den största mötesplatsen, vilket förändrades efter ett tag – därefter följde Lunarstorm och numera är Flashback en av Sveriges största virtuella mötesplatser.

Sociala nätverk omfattar inte bara mötesplatser, eller online communitys, där man kan chatta och skriva till varandra, utan även bloggar, internetforum, poddradio och en hel del andra medieverktyg. Det är mestadels ungdomar som använder sig av dessa medier, men även många äldre är duktiga på att hänga med på tåget. Den största anledningen till att det är så populärt att vara aktiv på sociala medier är för att det är så enkelt. Att sitta hemma framför datorn och plugga eller laga mat, samtidigt som man kommunicerar med en gammal kompis är för många väldigt bekvämt och tilltalande. De flesta personer vill bli sedda och uppskattade och därför är det populärt att ha en egen blogg eller en användare på en mötesplats så att man syns och folk får veta man man är.